Зорица Белић25.08.2022 11:00

Истакнута оперска дива из Новог Сада

Мирко дивни, Ви сте ипак уникатна, изнад свега самоостварена, изванредна, музикална уметничка Душа. Препотентне особе, у бесвесном надимању сопственом празнином не бих могла звати колегама, јер је њихова улога у свакој области културе, па и музици у директној супротности са улогом уметника. Драго ми је да сте Ви поштовани Мирко сушта супротност у односу на ове самонадувене сопственом празнином. Желим да и даље истрајавате у неговању наше богате музичке традиције.
Оригинални извор

Мерима Његомир 25.08.2022 00:01

Драги Мирко... Све песме које си снимио за архив Радио Београда ће остати као најбољи аудио уџбеник будућим генерацијама певача. Емоција, боја гласа и интерпретација санџачких песама и севдалинки је оригинална и непоновљива. Песми си посветио готово цео свој живот и нека си. На радост оних који Те слушају. Лично волим да слушам Твоје песме, а ако би ме питао коју највише... То је сигурно Ноћ скупља вијека... Било би лепо ако би ту песму објавио на Фејсбуку, да они, који је нису чули на радију имају прилику, да је чују на овај начин. Топлина и боја твог гласа је непоновљива.
Твоја колегиница с`поштовањем...
Оригинални извор

Дејан Тарски - писац (роман ЊЕГУШИЦА)21.08.2022 00:01

Мирко Рондовић... Витез људскости... Ко певач ви га процените... Ја бољег човека нисам срео. Ако имате неког већег, свеукупно бољег, пошаљите ми га, да га чувам ко реликвију, чекам, са не нестрпљењем!
Оригинални извор

Влада Пановић - садашњи шеф Великог Народног оркестра РТС-а20.08.2022 00:01

Топла и искрена људска прича где један великан препознаје другог, у својој несебичности и раскоши талента! Непогрешив је тај осећај јер долази од усхићења у тренутку спознаје нечег посебног и узвишеног. Зато је ова прича права и истинита. Додао бих да је Мирко Рондовић један од ретких певача који је жанровски подједнако добар у неколико области: песме Из Црне Горе, Сандзака, Македоније, као и севдалинке из Босне, пева подједнако добро, као да је рођен на тим просторима. Таленат, музикалност, слух и интелект, неопходни су за овако широку музичку лепезу.
Мирко све то поседује и зато је јединствен !
Оригинални извор

Љубиша Павковић18.08.2022 00:01

(дугогодишњи шеф Великог Народног оркестра РТС-а)

Један је Мирко Рондовић, знам ја све пријатељу и то у знатно ширим оквирима! Абер дојде Донке, то нико не зна. Имаш два сведока!!! Лака ти ноћ, врхунски емотивни човече и уметниче!
Твој проверени друг и пријатељ !
Оригинални извор

Мр Мирјана Дробац - Етномузиколог у музичкој продукцији РТС24.06.2015 00:01

Вокални солиста Мирко Рондовић припада групи интерпретатора народних песама за које, с пуним правом кажемо, да су радио певачи за сва времена и све генерације. Своју каријеру започео је у време када су, некада "златни гласови Радио Београда", попут Вукашина Јефтића, Анђелије Милкић, Радмиле Димић, Данице Обренић, Љубивоја Видосављевића. Ксеније Цицварић, Божидара Иванишевића и многих других , већ поставили темеље, али и високе уметничке стандарде као пут који, и данас, следе само најбољи. Талентован, сигурног слуха и пријатног гласа, Мирко Рондовић је прва певачка искуства стекао у КУД "Волођа" из Пљеваља , а по доласку на студије у Београд у АКУД "Бранко Крсмановић" школујући глас и усавршавајући вештину певања са познатим педагозима и корепетиторима члановима Царевачког Народног оркестра Ивом Ценерићем и Бранком Белобрком. Као певач, коме народна песма лежи у срцу, веома брзо је оставио прве трајне снимке за Радио Београд. Било је то 1968. године. Од тада, па до данас остао је веран традиционалној песми пониклој на простору Црне Горе и Старог Раса, данашњег Санџака, који је био колевка средњовековне српске културе, где се укрштала оријентална музика са бечким валцерима и маршевима, песме аутохтоног становништва са песмама аустријских војника.
Те и такве песме, истовремено горштачке и нежне, лирске мелодике, кретале су се из Пљеваља у Бјело Поље и Сјеницу, затим Беране, Андријевицу и Колашин и стизале до Призрена и Скадра.Током пет деценија уметничког рада, Мирко Рондовић је успео да дочара и аутентично интерпретира веома захтевне народне песме овог региона, поштујући правилан изговор, са јасно наглашеним личним печатом у интерпретацији. Својим преданим радом и одговорношћу, отргао је од заборава део музичко-културног наслеђа народа коме припада. У том смисли, троструки албум Мирка Рондовића под називом "Записано у времену", а на коме је сажет његов вишедеценијски уметнички израз, представља сигуран пут и начин музичко-песничко наслеђе као неотуђиви део националног идентитета нашег народа оставимо "за нека даља поколења".

Вехид Гунић - писац,уредник и водитељ РТВ Сарајево15.06.2015 23:31

Одавно сам прихватио једну врло прецизну дефиницију људског грла која каже да је "људско грло инструмент над инструментима..."Ако је тако, а тако је, онда грло у свему изузетнога Мирка Рондовића садржи у себи прави инструментариј којим он на најсуптилнији начин одгонета и она најзагонетнија, па и најсензационалнија стања народне душе. Јер, свака народна пјесма (при чему искључиво мислим на изворну), у себи садржи по неки хијероглиф, понеки пласмај и дијаграм стања народне душе. До тога и таквога мајдана продиру само малобројни. Један од таквих изузетних, који тако приљежно хорва по народним душама свакако је, тихи и рекло би се самозатајени Мирко Рондовић.

САФЕТ ИСОВИЋ О МИРКУ РОНДОВИЋУ ПО КАЗИВАЊУ ВЕХИДА ГУНИЋА

На тога изузетнога тумача пјесме указао ми је легендарни и непролазни Сафет Исовић. Сајо ми је рекао: - Недавно сам се својим аутомобилом касно ноћу враћао из Сарајева. Негдје испред Сремске Митровице на Радио Београду први пут сам чуо неки мушки, до тада мени непознат глас. Пјевао је севдалинку "Ил'је ведро ил'облачно". Употријебих криви израз пјевао. Тај човек није пјевао, он је медио. Чини ми се да љепше и умилније пјевање до тада нисам никада чуо. Не могох издржати од знатижеље да сазнам како се зове тај сјајни тумач, па сам свратио на прву бензинску пумпу и замолио их да се послужим њиховим телефоном. Позвао сам Радио Београд и питао дежурног уредника како се зове интерпретатор који је малопре пјевао пјесму у којој говорим.
Кажу: Зове се Мирко Рондовић. Запамти то име, ако буде прилике позови га у неку своју емисију! Нећеш само ти уживати него ћеш се обрадовати и ти и твоји гледаоци кад чују тога ванеријског тумача. Тако је и било. Чим се указала прилика позвао сам Рондовића у своју емисију. Трагао сам на све доступне начине за снимцима тога изузетног интерпретатора који на најцизелиранији, дакле филигрански прецизан начин доноси сваки пјесму. Избрушено, изнијансирано, савршено.

Iz biografije Zvonka Bogdana13.06.2015 00:41

Od svih pjevaca, bliskih njegovom muzickom ukusu, on izdvaja Kseniju Cicvaric za koju kaze da je "daleko najcistija i najbolja interpretatora svog melosa. Bez ijedne greske. U njenoj interpretaciji nema nicega sto nije u redu". Zatim, tu je i Zehra Deovic, medu interpretatorima sevdalinki, kao pjevacica koja "pridaje vaznost tome sto radi, radeci to veoma temeljno". Zvonko Bogdan, takoder cijeni Mirka Rondovica i Stanisu Stosica, koji "na pravi nacin cuvaju muziku svoga kraja".

Божидар Иванишевић11.06.2015 17:06

Мирко Рондовић је био и остао у мојој души посебно драг интерпретатор црногорских и санџачких народних пјесама и то на изузетан и високо квалитетан начин. Вазда сам се дивио његовој интерпретацији, јер је у црногорску пјесму унио посебну љепоту и само њему својствени лиризам и музикалност. Желим му да истраје на том путу, вјерујући да ће и црногорској народној музици оставити неизбрисив траг.

Вања Булић11.06.2015 15:17

Као уредник и водитељ, радио сам много телевизијских емисија народне музике. Ниједну од њих нисам могао да замислим без Мирка Рондовића, јер својим гласом, интерпретацијом и господским понашањем чини част телевизији, народној музици, култури једног народа. Кад год сам почињао са неком новом емисијом, извођачи, музички критичари и уредници других медија, питали су ме да ли сам позвао Мирка Рондовића, што посебно говори о угледу који има и међу колегама и међу стручним познаваоцима народне музике. Један лични поглед на дело Мирка Рондовића: потиче са Дурмитора - и мог родног краја, за који кажу да је био скрајнут кад је Бог делио слух (осим гусларског!), али нам је Мирко захваљујући својој музичкој обдарености извукао сасвим солидан просек.

Светислав Вуковић, новинар, уредник и водитељ11.06.2015 15:07

Још у античка времена постојали су они, које је природа издвојила од осталог људског рода и даровала их нечим за шта су други били ускраћени. Били су то певачи орфејевске надарености. Пролазе миленијуми и то се увек догађа и догађаће се док је ове наше планете. Тај дар стекао је Мирко Рондовић, уметник рођен под срећном звездом да нам својим милозвучним гласом дарује песму, која извире из његове благогородне душе и разгаљује наша срца. Лакоћа којом влада својим гласом, шарм и посвећеност оном најквалитетнијем у нашој народној музици издвајају га и стављају у сам врх народних уметника, чије ће име трајати колико и уметност којом се бави. Зачуђујућа је лакоћа и мирноћа док пева, стварајући и непоновљиву атмосферу задовољства где се заборавља све осим онога што нам дарује. И док ми у ушима одзвањају његови "Сви пљеваљски тамбураши", желим му да остане то што и јесте - велики уметник, Мирко Рондовић.

Др Славенко Терзић, историчар и амбасадор Србије у Русији11.06.2015 14:40

Са искреним задовољством слушам Мирка Рондовића сјајног мајстора народне песме, нарочито старијих изворних мелодија. Његову увек препознатљиву песму доживљавам као дивну симфонију гласа, мелодије и речи, која оплемењује душу и осваја срце, буди куд-кад и носталгију. Песма Мирка Рондовића није копија, није репродикција туђег начина извођења , он пева са душом, осећа песму, проживљава је, слушаоцу открива пуни смисао њених речи и порука. Да би се осетила душа мелодије и речи песама које пева Мирко Рондовић мора се осетити време и простор у коме је настала. Осећајност времена и простора Старе Рашке и Старе Херцеговине - од Горњег Ибра, преко Лима, Ћехотине и Таре до Пиве и Дрине - проистекла је из вишевековног сусрета различитих култура и цивилизација, звукова и мелодија, сусрета старог српског наслеђа са орјенталном традицијом. То наслеђе прожето је у новије време и средњеевропским музичким тоновима.
Овај тип песама рађао се претежно у урбаним амбијентима, у варошима и махалама, у сокацима, у чаршији, иза високог авлијског зида, у баштама покрај река и потока који протичу кроз све ове вароши. У таквом окружењу и у тим временима, уз мистику вечери и ноћи - сусрет, поглед, сама мисао о некоме или нежни додир били су довољни да силно пробуде свет женског и мушког срца које је песмом говорило о себи, али и своме времену. Зато су песме које пева Мирко Рондовић и начин на који их пева увек и пут до прошлих векова и његових људи - једна мала, кратка, лирска историја времена иза нас.

Љубиша Павковић25.03.2015 03:15

(дугогодишњи шеф Великог Народног оркестра РТС-а)

Мирка Рондовића и мене везује искрено пријатељство и дугогодишња уметничка сарадња. Водећи Велики Народни оркестар РТС-а, годинама сам сарађивао и друговао са овим надасве часним и искреним човеком. Мноштво је лепих успомена, доживљаја, анегдота. Неке од њих запамтиле су многе београдске кафане у којима смо друговали. Неретко смо у кућној атмосфери, уз моју хармонику и његову песму знали дочекати и ране јутарње сате. Наравно, нераскидиви део нашег пријатељства била је и свакако музика.

Широј музичкој јавности Мирко Рондовић је постао познат као извођач изворних народних песама Црне Горе и Санџака, одакле је и потекао. Реч је о веома надареном човеку, изразите музикалности, специфичног пријатног гласа, суптилне интерпретације, али и често јаких и бурних емоција, које се итекако осећају у његовој песми. Носећи дубоко у генима музику свога краја певао ју је увек пуним срцем са посебним осећајем и разумевањем, са пуно сете, дубоке чежње, истанчаног осећаја за лепо и са достојанством који из ње извире.

Мање је познато да са великим успехом изводи македонске песме и севдалинке и то на стилски разноврстан,али увек аутентичан начин. За Архив Радио Београда снимио је прегршт дивних песама уз пратњу Народног оркестра. Неке од његових интерпретација остаће упамћене као на пример мени посебно драга "Ил' је ведро ил' облачно". Из те сарадње проистекао је и албум снимљен пре доста година, као пример врхунског извођења традиционалне народне музике, који је поставио високе критеријуме и на који сам веома поносан.

Зато ми је посебно драго што ће се овај изузетни певач, мој пријатељ, представити сјајним троструким ЦД-ом који служи на част Редакцији за народну музику и који ће, сигуран сам имати бројне поштоваоце.


Пишите Мирку Администратор сајта